OU - ORIGINAL UNVERPACKT

piatok, januára 23, 2015

Všetci vieme, že plast je pre nás, našu planétu a budúcnosť naších detí zlý. Aj keď na nákup nosíme vlastné plátené tašky, pijeme vodu z nerezových fliaš, triedime odpad, aj tak to zjavne nestačí. Ba naopak odpadu všade rýchlo pribúda. Ale neobávam sa pretože budúcnosť nakupovania bez obalov je pred dverami - v Berlíne.


Tu sa totižto zrodila nemecká supermarketová revolúcia zložená na myšlienke nakupovania bez obalu. "Originálny a nebalený" je nový koncept alebo ako by sme povedali "revival" nakupovania bez obalu. Vízia zakladateliek Sary Wolfovej a Mileny Glimbovski je redizajnovať nemecké nakupovanie zriadením celoštátneho reťazca "bezobalových supermarketov": "Keď nakupujeme nachádzame mnoho super farebných vecí v super farebných obaloch, avšak tiež máme tendenciu zabúdať na to, že tento obal je na konci dňa odpad....16 miliónov tón obalov končí ako odpad každý rok v Nemecku...Potrebujeme nákupnú revolúciu. Musíme prejsť od plytvania obalov na jedno použitie k nulovým odpadom a k nebaleným potravinám, ktoré by boli k dispozícií pre všetkých....Tento projekt má vyslať signál potravinárskemu priemyslu, že sú možné rôzne spôsoby prevádzky. A my ako zákazníci, sme konečne schopní kupovať veci tak, ako skutočne chceme. Sme presvedčení, že súčasný spôsob nakupovania je neudržateľný."



V septembri 2014 sa ich myšlienka stala realitou. Dlho očakávaný Original Unverpackt je otvorený. Ako takýto super obchod funguje môžete vidieť tu v krátkom videu. 



Super myšlienky sa rýchlo šíria a obchody s nebalenými potravinami sa rozšírili aj do iných
miest. Super správa je, že jeden takýto testovací obchod funguje už aj v Prahe - Bezobalu

You Might Also Like

0 komentárov

Subscribe