VEGA

streda, marca 19, 2014

Strhujúci projekt vždy talentovaného Stockholmského dua architektov Kolman Boye, zobrazuje dom na ostrove Vega na nórskom súostroví neďaleko od polárneho kruhu. Som ohromená ich sofistikovaným dizajnom s veľkolepou severskou krajinou. Okná otvárajú širokú panorámu nórskeho mora a rozstrapkaných hôr stúpajúcich z neho .

" Neďaleko od miesta, v blízkosti brehu oceánu, stojí skupina tradičných prímorských chatrčí, v nórskom jazyku "naust", ktorých tvary a materiály odrážajú dlhoročné skúsenosti z budovania v týchto podmienkach. Bez okien zvetrané drevené fasády majú jednoduchý tektonický a silný materiálový slovník.

Sme presvedčení, že dobré budovy, ktoré majú zvedavé, evokujúce a empatické povahy plodia zjemnenie každodenného života. Zdanlivo rastúci z krajiny, dom postavený na skale, na nerovnom teréne.
Prístup k domu je cez úzku, husto zarastenú roklinu s pokrútenými brezovými kríkmi. Krajina zostáva nedotknutá a divoká.
Po dokončení stavby, dom navštívil klientov otec, ktorý strávil svoje detstvo v tesnej blízkosti. Bol schopný prvýkrát si sadnúť - bol chránený pred poveternostnými vplyvmi; zostal sedieť niekoľko hodín mlčky pozorujúc stále sa meniace svetlo nad morom "



             




      


You Might Also Like

0 komentárov

Subscribe