PITA CHLIEB

streda, júna 11, 2014

Budeme potrebovať:

500 g hladkej múky (môžete pracovať s rôznymi múkami napr. môžete zmiešať hladkú s celozrnnou špaldovou múkou,...)

1/2 balíčka sušeného droždia
vlažnú vodu
1/2 lyžičky soli
1 lyžica olivového oleja

Do misy nasypeme múku droždie a soľ a premiešame. Postupne pridávame vlažnú vodu a krásne rukou miesime. Cieľom je vymiesiť bacuľaté, mäkučké a zamatovo jemné cesto, ktoré sa ľahko odlepuje od misky. Prikryjeme ho utierkou a necháme v teple zdvojnásobiť objem (cca 60 min.)
Po vykysnutí si cesto rozdelíme na menšie časti z ktorých si vytvarujeme guličky. Každú guličku vyvaľkáme na placku o priemere cca 15 cm, hrubú 3 - 4 mm. Placky necháme odpočívať asi 10 minút. Medzi tým si rozpálime rúru s kameňom na cca 200 - 220 stupňov. 
Placku rýchlo premiestnime na kameň a ihneď zatvoríme rúru. Placka sa vám nafúkne asi tak za 4 minúty. Akonáhle sa nafúkne otočíme ju a pečieme asi 1 minútu. Ak máte doma pec na drevo ako ja, pita sa vám upečie za 2 - 3 minúty.
Placky ukladáme na seba a priebežne po ich vybratí krátko prikryjeme mokrou utierkou. Po vychladnutí budú mäkké a len na niektorých prepečenejších miestach chrumkavé. 
Pita chlieb skladujte v nepriedušnom obale. Pred podávaním je dobré ich zohriať na hriankovači - budú ako čerstvo upečené.
Pita sa super hodí ku grilku potretá cesnakovo - parmezánovým maslom (roztlačte cesnak, vymiešajte ho s maslom a pridajte parmezán), tejto eňoňuňo pochútke nikto neodolá :)
Ďalší typ (viď obrázok): pita so syrom s bielou plesňou, medom a vetvičkou tymiánu.
Tak teda hor sa do pečenia :):):)



You Might Also Like

0 komentárov

Subscribe